Pridaj recept a vyhraj
Recepty na domáci chlieb a informácie o domácich pekárňach chleba

         Chlieb, chlebík, chlebíček! Kto by ho nemal rád? V obchode nájdeme veľa druhov chleba, čierny chlieb, ražný chlieb, zemiakovy chlieb. Každý chlieb má svoju typickú vôňu a chuť. Ale iba jeden chutí najlepšie, a to pravý domáci chlieb. Stránka chleba.sk Vám prináša množstvo receptov na pečenie domáceho chleba, informácie o domácich pekárničkách a zmesiach na pečenie chleba. Prekvapte seba i Vašich blízkych a upečte si vlasný domáci chlieb!

 Turecký chlieb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Kategória: Recepty na exotický chlieb
Dátum pridania: 31.05.2009
Pridal: Diana Trepáčková


Na prípravu potrebujeme:
4 šálky múky (1:1 hladkej múky a múka pizza)
7 g sušených kvasníc
1 lyžička práškového cukru
1 polievková lyžica soli
1 polievková lyžica olivového oleja
175 ml teplého mlieka

Poleva :
1 žĺtok
2 polievkové lyžice mlieka


Postup:

V malej miske rozmiešame kvasnice, cukor a 50ml teplého mlieka. Premiešame až sa rozpustí. Zakryjeme čistou utierkou a necháme odpočinúť 15 minút. Vo veľkej mise preosejeme múku a soľ. Pridáme kvasnice a zostatok ( 125 ml ) teplého mlieka. Dôkladne premiešame asi 10 min. až sa stane hladké. Nasledovne vytrieme vnútro čistej misy 1 čajovú lyžičku olivového oleja a vložíme do nej vypracované cesto v tvare bochníka, povrch tiež potrieme rukami ďalšou lyžičkou olivového oleja a zakryjeme čistou vlhkou utierkou. Necháme kysnúť asi 1 – 1 1 hodiny v teplej miestnosti až cesto zdvojnásobí svoj objem. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Tlakom s prstami vytláčame vzduchové bubliny. Cesto nožom rozdelíme na dva diely. Každý diel premiesime a vytvoríme z nej gule, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme ešte 15 min. odpočinúť.

Na plech, ktorý sme vopred vyložili papierom na pečenie vytvarujeme každú guľu do vyššej placky guľatého tvaru.
Cesto potrieme polevou pripravenú zo žĺtka a mlieka namočenými prstami ľahko vytláčame jamky do cesta, alebo zľahka narežeme tvary kosoštvorca. Posypeme černuškou alebo sezamom a prikryjeme čistou vlhkou utierkou a necháme ešte 35-40 min. odpočinúť na teplom mieste. Zohrejeme rúru na 230°C a na spodok rúry položíme varnú misku plnú vody.

Pečieme 8-10 minút až chlieb je zlatý. Upečený chlieb necháme zľahka vychladnúť na vlhkej utierke.

Podobné recepty z tejto kategórie:


Bylinkový chieb v kvetináči
Chlieb pečený v rúre: Je to dobrý a voňavý chlieb v netradičnej forme..
Taliansky chlieb so sušenými paradajkami a chrumkavou kôrkou
Chleby sa môžu jesť teplé, alebo opečené a navrchu nastrúhaný Mozzarella syr, alebo aj s iným syrom, ktorý sa dobre rozpúšťa.
Maďarský chlieb
Chlieb pečený v rúre: Recept na Maďarský chlieb
Pane, základný sedliacky chlieb z Talianska
Chlieb je výborný v ten deň keď sa piekol pomastený maslom alebo ako príloha k rôznym pokrmom. Deň starý chlieb je vynikajúci na prípravu Bruschetta a Crostini.
Španielsky syrový chlieb
Chlieb pečený v rúre: ideálne zpracovanie zvyšku tvrdých syrov
Taliansky chlieb Pagnotta - recept na prípravu chleba
Tradičný taliansky chlieb s tvrdou kôrkou, ktorý sa výborne hodí k syrom, tiež sa hodí ako toastový chlieb, alebo len natretý maslom.
Francúzsky chlieb so slaninou z domácej pekárne
Chlieb pečený v pekárni: Na slaninový chlieb už nie je treba nič natierať, je výborný i samotný.
Recept na cuketový chlieb
Recept na cukinový chlieb s vlašskými orechmi a ďatlami.
Recept na chutné domáce rožky
Čo takto skúsiť upiecť si doma pravé nefalšované rožky? Nie je to síce chlieb, ale dobré rožky potešia každú gazdinku.
Chlieb Pide z Turecka
V Turecku sa Pita volá PIDE a podáva sa tak ako pizza s rôznym mäsom, zeleninou a niekedy aj s vajíčkami ...pokrmy nazývané Lahmacum. Verziu ktorú som poslala sa tradične podáva počas sviatku Ramadan.
Chlieb Pita z Grécka
Tento Pita plochý chlieb nemá kapsu a tým sa líši od arabského typu Pita chlieb. Podáva sa trochu zohriaty obvykle potretý olejom a ogrilovaný k rôznim pokrmom, alebo sa do neho balí (zamotá) Gyros alebo Souvlaki.
Švédsky šťavnatý kukuričný chlieb
Chlieb pečený v rúre: Nevídaný šťavnatý chlieb zo švédskej kuchyne s obsahom kukurice.
späť<<
Developed by J&D MEDIA, EU Pravidlá ochrany osobných údajov | Počet návštevníkov: 1950320 | Posledná aktualizácia stránky: 26. 12. 2010